De zuivere payroller

Tot 2020 was er juridisch geen verschil tussen uitzenden en payrollen. Beide vielen onder de uitzendovereenkomst. Sinds de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is er een onderscheid tussen uitzendbureaus en payrollorganisaties. In de WAB neemt payrolling een bijzondere positie in. Voor opdrachtgevers betekent dit dat werknemers exclusief voor hen werken.

Uitzendbureaus voorzien verschillende opdrachtgevers van tijdelijk personeel en putten daarvoor uit hun eigen pool flexibele medewerkers. Zuivere payrollers niet. Een zuivere payrollorganisatie neemt het bestaande én nieuwe personeel van een opdrachtgever op papier in dienst, maar zendt die niet uit naar andere opdrachtgevers.

Als zuivere payroller kan Staffable Payroll je wél ondersteunen in het traject van werving en selectie. Maar wij nemen niet de lead. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je recruitment.

Nu zijn er zogenaamde ‘payrollers’ die, via vaak schimmige constructies, de mazen in de wet opzoeken en daardoor in feite een verkapt uitzendbureau zijn. Daardoor kunnen ze werken tegen lagere tarieven. Dat zorgt niet alleen voor oneerlijke concurrentie, maar is ook nadelig voor de positie en ontwikkeling van medewerkers. Zo passen wij de (juiste) pensioenregeling uit de cao toe, terwijl uitzendbureaus gebruikmaken van het Pensioenfonds Personeelsdiensten (StiPP).

Als je er dus zeker van wilt zijn dat het juridisch werkgeverschap van je medewerkers in goede handen is, ga dan in zee met een zuivere payroller. Een win-winsituatie voor jou én je medewerkers.

zelf doen vs. uitbesteden

zelf doen vs uitbesteden