Payrollbedrijven

Payrollbedrijven moeten zich ook aan uitzend-cao houden

Payrollbedrijven moeten zich ook aan uitzend-cao houden

Payrollbedrijven moeten zich van de rechter gewoon aan de cao voor de uitzendbranche houden, als deze binnenkort algemeen verbindend verklaard is.Volgens vakbond FNV betekent dit dat mensen die via een dergelijk bedrijf aan de slag zijn er straks mogelijk in arbeidsvoorwaarden op vooruitgaan.

Een aantal bedrijven probeerden zich via de rechter in Amsterdam te verweren tegen een eerder besluit van het ministerie van Sociale Zaken, omdat zij onder de uitzend-cao uit wilden komen. Met een eigen cao kunnen payrollbedrijven en detacheerders immers andere arbeidsvoorwaarden hanteren. Denk bijvoorbeeld aan twintig vakantiedagen uitbetalen in plaats van 25 dagen volgens de uitzend-cao.

Bij payrollen werk je voor een bepaald bedrijf maar ben je formeel in dienst van een payrollbedrijf dat jou dan op permanente basis uitleent. Volgens de rechter komt dit op hetzelfde neer als uitzenden, vandaar dat die cao dus ook van toepassing moet zijn.

Positief

Er zijn zo’n driehonderdduizend payrollende werknemers in Nederland. Het grootste deel daarvan wordt volgens FNV al volgens de cao voor de uitzendbranche beloond. De bond was als ‘derde partij’ bij de rechtszaak betrokken en reageert verheugd.

De bond is niet helemaal tevreden. ”We zien het liefst vandaag nog dat payrollen, dat in andere EU-landen niet eens bestaat, helemaal onmogelijk wordt gemaakt”, aldus FNV-bestuurder Erik Pentenga.

Bij Staffable Payroll zijn we sinds 2012 al aangesloten bij de ABU en voldoen we dus al jaren aan onze plicht van een goede payroller!

Via nu.nl